KONSULTANCI
2009-08-25
Anioł pomoże rozwinąć biznes
– informacja dla mediów

Twórcy Google, najpopularniejszej na świecie wyszukiwarki internetowej, prawdopodobnie nie odnieśliby tak spektakularnego sukcesu, gdyby nie prywatny inwestor (anioł biznesu), który wyłożył 100 tys. dolarów, by dwaj młodzi absolwenci uczelni mogli zrealizować swój pomysł.
Gildia Aniołów Biznesu, nowy projekt Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego, będzie właśnie platformą kojarzącą firmy lub osoby, które mają dobry pomysł, ale brakuje im pieniędzy i doświadczenia, z tymi, którzy dysponują kapitałem i skłonni są go zainwestować w dobrze rokujący biznes.
Projekt będzie realizowany w województwach łódzkim, mazowieckim i pomorskim. Zostanie sfinansowany z funduszy unijnych – ŁARR otrzyma na ten cel 7,7 mln zł z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. W Łodzi, Gdańsku i Warszawie będą otwarte biura Gildii Aniołów Biznesu.
W ramach projektu powstanie wirtualna platforma, służąca kojarzeniu prywatnych inwestorów z innowacyjnymi firmami. ŁARR stworzy też sieć aniołów biznesu, m.in. nawiązując współpracę z organizacjami prywatnych inwestorów, inkubatorami przedsiębiorczości i parkami naukowo-technologicznymi. Agencja podpisała już umowę o współpracy z Business Angel Seedfund, pierwszym w Polsce tzw. funduszem zalążkowym stworzonym przez aniołów biznesu.
Dla potencjalnych inwestorów zostanie utworzona Akademia Aniołów Biznesu. W każdym z trzech województw będą organizowane spotkania informacyjne, szkolenia oraz spotkania z cyklu „Anielska mikstura”, umożliwiające bezpośredni kontakt aniołów biznesu z firmami i osobami poszukującymi kapitału na realizację ciekawych pomysłów.
Pomysłodawcy skorzystają natomiast ze szkoleń i warsztatów „Kapitał na rozwój”. ŁARR zajmie się wstępną selekcją pomysłów, dla najlepszych wykona specjalistyczne analizy i ekspertyzy oraz zarekomenduje je potencjalnym inwestorom. Co ważne, współpracę z Gildią Aniołów Biznesu będą również mogły nawiązać osoby, które nie założyły jeszcze firmy. Wystarczy ciekawy pomysł. Specjaliści z ŁARR pomogą go ocenić, oszacować opłacalność inwestycji i wybrać optymalne źródło finansowania.
Aniołowie biznesu są prywatnymi inwestorami, wspierającymi ciekawe i innowacyjne pomysły biznesowe (głównie w początkowej fazie), najczęściej zachowując anonimowość. To zazwyczaj menedżerowie, którzy osiągnęli sukces, mają pieniądze i chcieliby je pomnożyć. Oferują nie tylko kapitał, ale również wsparcie merytoryczne, m.in. pomoc w zarządzaniu i kontakty. Inwestują często w odważne przedsięwzięcia, obarczone dużym ryzykiem, na które np. banki nie udzielą kredytu. Na innowacyjne biznesy są w stanie wyłożyć od kilkuset tysięcy do kilku milionów złotych. Ponosząc duże ryzyko finansowe, liczą oczywiście na duże zyski.
Sieci aniołów biznesu z powodzeniem funkcjonują m.in. w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Oprócz Google, dzięki ich wsparciu biznesy rozwinęli tacy giganci, jak Apple, Amazon.com, Skype, czy Yahoo. Dla przykładu: anonimowy anioł biznesu, który zainwestował w Apple Computer 91 tys. dolarów, zarobił na nim około 154 mln dolarów.
W Polsce to wciąż jeszcze raczkująca forma inwestowania i zdobywania kapitału, choć sieci aniołów biznesu działają także u nas (Gildia Aniołów Biznesu ŁARR jest pierwszą w województwie łódzkim). Rodzimy anioł biznesu wyłożył kapitał m.in. na założenie sieci kawiarni „W Biegu Cafe”.
Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego jest instytucją ekspercką, wspierającą rozwój firm i samorządów w województwie łódzkim. Prowadzi m.in. regionalne fundusze: pożyczkowy i poręczeń kredytowych oraz punkty konsultacyjne dla małych i średnich przedsiębiorstw. Jako jedyna w Łódzkiem Regionalna Instytucja Finansująca zajmuje się naborem i oceną wniosków o dotacje z UE, przyznawane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Realizuje również własne projekty unijne, związane z udzielaniem dotacji na założenie biznesu, a także świadczy usługi doradcze dla samorządów i jednostek publicznych. Gildia Aniołów Biznesu to jej najnowszy projekt.

Kontakt dla mediów:
Zbigniew Wiatr
GSM: 691 911 859

Unia poręczy kredyt
– informacja dla mediów

1,8 mln zł z funduszy unijnych ma Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego na poręczenia bankowych kredytów dla małych i średnich przedsiębiorstw w województwie łódzkim. To dobra wiadomość dla firm, które pilnie potrzebują kredytu, aby przetrwać kryzys. Według ostrożnych szacunków, jego skutki odczuwa ponad 80 proc. spośród około 120 tys. firm działających w regionie.

Banki, jak wiadomo, wysoko podniosły kredytową poprzeczkę, a częstą przeszkodą w uzyskaniu kredytu jest brak wystarczających zabezpieczeń. Z poręczenia ŁARR mogą skorzystać wszystkie firmy, bez względu na branżę i formę prawną (jedynym warunkiem jest zarejestrowana działalność w Łódzkiem). Dzięki unijnym funduszom ŁARR może poręczyć kredyt a – jako poręczyciel – bierze na siebie odpowiedzialność w przypadku kłopotów ze spłatą rat.

Unijne poręczenia dotyczą kredytów (tzw. obrotowych lub inwestycyjnych), zaciąganych we wszystkich w województwie placówkach PKO BP, Pekao S.A., ING Banku Śląskiego, BGĹť i SKOK-u Stefczyka, a także w Banku Spółdzielczym Rzemiosła w Łodzi i Banku Spółdzielczym w Andrespolu. Tam też można uzyskać szczegółowe informacje i załatwić formalności.

Kontakt dla mediów:

Krzysztof Kałużny
Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego
tel. (042) 664 37 96, e-mail: k_kaluzny@larr.lodz.pl

Doradztwo w zakresie uzyskania wsparcia finansowego oraz asysta w rozpoczęciu działalności gospodarczej
Dotacje unijne dla przedsiębiorców na badania i rozwój, nowe inwestycje oraz wspieranie polskiego eksportu.
Wsparcie dla Jednostek Samorządu Terytorialnego w zakresie przygotowania strategii rozwoju oraz promocji. Organizacja misji gospodarczych oraz doradztwo biznesowe.
Preferencyjne pożyczki oraz poręczenia dla MŚP, przeznaczone na finansowanie planowanych wydatków inwestycyjnych na terenie woj. łódzkiego.